Wednesday, 19 June 2013

Dugaan Hidup..Wallahu'alam.. PART 2 : Patah Tangan

Assalamualaikum w.b.t n salam sejahtera..

Hye ols..ape kabar..harap2 sihat walafiat semuanya..insha'Allah ye..untuk entry kali nih, aku nak sambung balik cite perihal "dugaan hidup" untuk part 2 pulak.. ia merupakan kesinambungan daripada Part 1: Hamba Allah Yang Tak Paham Bahasa ..untuk dugaan part 2 nih mengisahkan anak sedara pertama aku yang patah tangan yang puncanya tak diketahui..nak dikatakan jatuh, takde pulak..tup2 dia ngadu sakit tangan tyme mak dia nak bagi makan tengahari..

Alkisahnye, 10 jun (isnin) yang yang lalu merangkum ulang tahun ayahku jugak sebagai permulaannye..tyme tu nak bawak dik wawa (anak sedara II) adik kepada wanie ni cucuk untuk baby yang berusia 5 bulan la kan..biasa la..memang dari kecik lagi baby kene bagi injection bagi ketahan diri diorang la kan..macam kite kecik2 dulukala..

Oleh kerana nak bawak baby(dik wawa) ke klinik kerajaan, so, pakcik n makcik terpaksa amik cuti semata-mata nak bawak pergi jumpe doktor la kan..ini kerana suami akak belum balik dari bertugas n akak pun sekarang duduk dengan kitorang la kan..lagipun makcik n pakcik nak bawak jugak anak diorang c aleesya (adik) g klinik pakar kat selayang tu sebab amik cuti sekali untuk temankan akak bawak anak pergi jumpe doktor tu..

So, pagi2 lagi diorang bersiap untuk pergi klinik..namun, setelah sampai kat klinik selayang tu..amat2 la mengecewakan..klinik tutup..o'Oww..so, tengahari tu diorang balik umah siap masak2 untuk lunch..btw, kita manusia hanya mampu merancang dan menjangkakan sesuatu dengan akal yang terhad la kan..lepas siap je masak tu, akak nak makan..then dia ajak la anak dia (wanie) makan sesama..

Nak dijadikan cerita, baru je nak suap dia cakap tangan sakit..padahal mak dia pegang tak kuat n tak kasar pun kat tangan dia tu..akak tanye nape..wanie pulak asyik kate sakit2..last2, panggil la pakcik suruh tengok2kan tangan si wanie tu..pakcik pegang part lengan tak sakit, kat jari tak pulak sakitnye..pegang je pergelangan tangan terus jerit..adoiii, caket..

Tanpa berlengah lagi pakcik arah untuk bersiap g klinik..tak sempat nak makan ke minum ke..dengan bergegasnye diorang pergi la ke Klinik Pusrawi .. doktor kat situ pulak kate kene rujuk terus ke hospital.. tanpa berlengah, pakcik pecut ke hospital n rujuk terus ke pakar tulang n then doktor kate kene simenkan tangan wanie sebab tulang kat pergelangan tangan dia tu patah...mak aiii, terkejut beruk aku tyme dikhabarkan oleh makcik..ye la kan..jatuh takde ribut takde, angin sepoi2 bahasa je ade tup2 siap kene simen lagi..

kak wanie dengan tangan kuatnye..hahhaa

Tyme tu jugak mak cik suruh apply cuti untuk keesokkan harinye..ye la kan..akak sorang je kat umah..takut tak larat nak handel dengan ragam wanie lagi, aleesya lagi n tak ketinggalan baby yang baru je lepas kene injection..takut asyik meragam la kan..tension pulak jadinye akak aku tu..

So, aku terus call majikan ( kak dayah) n dia consider n terus je luluskan cuti aku tu..THANKS A LOT KAK DAYAH.. petang tu pun aku kene balik awal..dalam jam 6.45 sebabnye makcik nak suruh aku jaga baby(dik wawa) sebabnye akak aku kene temankan wanie kat hospital untuk disimenkan tangan dia tu..ape la nasib..dah la lapa..siap berdendang sakan lagi perut akak..ye la kan..dari tengahari dibiarkan kosong.. ingatkan jap je..rupa2nya sampai ke malam..nasib baik baby dah dihantar kat umah..aku tolong tengok2kan..kalau tak..tak ke rimas..balik petang tu pun baby asyik merengek..aku bagi makan, mandikan, bancuh susu, buaikan n zzZZZZzz..terus lena..mana taknye..penat la jugak kan walaupun dia tak jalan tapi dia rimas dengan suasana yang hingar, bau ubat2an n keadaan sekeliling la kan..

Malam tu, wanie asyik merengek..ye la..aku paham..mane taknye..nak pusing kiri tak leh nak pusing kanan tak selesa..so, asyik tidur dalam keadaan menelentang je la..penat jugak tidur dengan satu posisi je kan..tu dia asyik terjaga n nangis2 mintak dibukak kan simen tu..tak pe.. nasib baik aku cuti keesokkannye..kalau tak, mau nye aku tersengguk2 kat depan bebudak..hahhaaa

Cukup seminggu, semalam :18.06.2013(isnin) makcik n pakcik bawak wanie pergi ke hospital untuk bukak balutan simen tu..balik tu ok je..untuk pengetahuan korunk, wanie ni walaupun baru berusia 3 tahun tapi dia dah tak minum susu..bukan mak dia tak nak bagi tapi disebabkan mak di penah nak tukar susu tyme dia umur 2 tahun..disebabkan pertukaran susu tu dia asyik muntah2 n sejak tu tak nak minum susu walaupun dah diberikan susu sebelumnye..tak dapat nak terima lagi dah tekak dia tu dengan sebarang susu..so, untun itu..dia hanya minum satu2 nya air iaitu ribena..tu je..kalau sirap lain dia tak nak jugak..nak kate jimat tek de nye jugak..ye la kan..sebotol ribena besar tu lebih kurang sama je harganye dengan susu budak2..lebih2 lagi satu botol besar tu cuma bertahan seminggu..tu yang paling lama..kalau yang kecik tu tak sempat menyempatnye nak bertahan..lebih2 lagi dia kuat minum..tapi kan..yang bagus nye, wanie ni suka makan sayur2an n buah2an..tak macam budak lain yang tak suka sayur..

So, untuk gantikan kalsium dalam badan dia..kami bagi dia makan sayur2an berwarna hijau seperti bayam, sawi, kobis, kacang, tauge..pastu ikan bilis sebab ikan bilis kaya dengan zat besi tak silap aku..baik untuk tulang..pastu ikan n ayam..oleh kerana ade masalah berkaitan dengan tulang, kami elakkan daripada memberi minuman atau makanan sejuk kepadanya..contohnya, ribena suam..yang sebelum nih, dia akan mintak ribena sejuk siap nak kene taruk ais tapi pujuk punye pujuk dia ok je..dapat terima ribena suam tu..hahhaaa..kami cuba jugak bagi dia minum susu coklat tu..namun hampeh!! mane taknye..bancuh la 4oz tu kan..kalau tak cuci kompom samapai taun depan tak de nye dia nak minum..siap uwekks2 gtu..tau2 je yang tu susu..haish..budak2..macam2 je kan..

Alhamdulillah, tyme aku update nih wanie bertambah sihat n berperangai kembali seperti sebelumnye..tapi kami nmasih mengawasinya sebab doktor menasihatkan supaya "JANGAN bagi dia jatuh..takut tangan dia tu akan jadi lebih teruk.." ok..we take a noted tuan doktor..btw, thanks doktor coz give a good treatment to my lovely wabie..hehheee

#bagi parents ke teachers ke..jaga la anak2 elok2 ye..pantau diorang..jangan biarkan mereka terlalu aktif dengan aktiviti yang lasak..ini kerana 'sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tau2 je la'..padan muka jawab nye..hahhaaaa

#jangan marah..gurau je pepatah melayu aku tu..merosakkan pesibahasa betui aku nih kan..mintak ampun mintak maap..k lah..tu je untuk entry kali nih..daaaa

1 comment:

diba's chan said...

salam.
awak,tumpang lalu.
kte nak promote sikit.
kte ade jual aura white RM130 je.
free postage + shaker + 5 free gift.
kalau nak, contact kte ae.
Diba 012 7009100 :)